За сите љубители на растенијата: Време е за пролетно будење!

Дали конечно дојде пролет или пак ќе не изненади априлскиот снег?

Вообичаено пролетната сезона ја започнуваме кон крајот на февруари и почеток на март кога денот станува подолг, температурите потопли, сонцето сјаее посветло, а растенијата почнуваат да се будат и ни даваат знаци дека треба да превземеме активности околку нив.

Кокичето е предвесникот на будењето па потоа зумбулите, нарцисите и лалињата, затоа и секоја градина треба да има по некој примерок од овие видови уште еднаш да не потсетaт дeка пролетта е на прагот. За среќа садењето луковици повторно станува тренд, а нив можеме да ги најдеме и засадиме во текот на целата година.

Овој период е совршен за расчистување на градините, освежување на постоечкото зеленило и обновување на сите зелени површини. Во зелени површини ги подразбираме и растенијата во домот и на балконите и во дворовите.

Ако ги следиме следните чекори никогаш нема да згрешиме:

Прв чекор дезинфекција, чистење на зимските остатоци, отстранување на мртви листови или цели растенија. Периодов е совршен за будење на целата природа и има одлични услови за развој на инсекти, бактерии и болести, затоа создавањето на чиста површина е многу битно. За собните растенија се препорачува почесто проветрување, внимателно набљудување, а по можност и дезинфекција (3% хидроген). За надворешните растенија се препорачува ослободување на површинскиот слој на земјата за да растенијата дишат и кроење за подобар развој и раст.

Втор чекор е промена на супстратот во кој живеат, поткопување, пресадување, додавање хумус, тресет и подобрувачи на почвени својства. Најчесто почвата во која живеат нашите растенија е промиена од наводнувањето, застоена, истрошена и осиормашена од зимскиот период или периодот на мирување. На собните растенија треба да им направиме простор за растење па затоа ги пресадуваме во малку поголема саксија од постоечката (1 или 2 броја поголема, не предолема или дупла), во чист и хранлив супстрат со убав дренажен слој или компонента на подобрувач на почва (минерали со различна гранулација – перлит, зеолит и сл.). Надворешните растенија кои живеат во ограничени површини, саксии или жардињери исто така треба да бидат обновени или дополнети со нова земја, а оние кои се насадени директно во земја треба да се поткопаат.

Трет чекор стабилизација и наѓубрување. Кога ќе ги направиме првиот и вториот чекор сметаме дека сите растенија се здрави и спремни за периодот што следи. Тогаш започнуваме со наѓубрување. Накратко ќе објасниме кога и со какви ѓубрива се дружиме. NPK е главниот состав на ѓубривата и во зависност од бројката на секоја компонента одредуваме период на апликација. На пакувањата кои се во тврда или течна состојба секогаш пишува колкав е односот на NPK и во која количина вода се раствараат. Ние треба само да знаеме дека:

N Nitrogen азотот e за зелените површини на растението, зазеленување (NPK е пр.20-10-10)

P Phosphorus фосфорот е за силни корења и помош за генерирање на цвет и семе (NPK 10-30-10)

K Kalium калиумот се залага за здравјето на целото растение и обезбедува отпорност на разни болести поврзани со растението (пр. NPK 10-10-40). Значи прво прихрануваме со ѓубриво на база на N, па редоследно P во време на цветање за да го врзе цветот и на крај со K. Ѓубрењето можеме да го повторуваме барем еднаш месечно за надворешните растенија и еднаш неделно за собните растенија.

Четврт чекор: САДЕЊЕ САДЕЊЕ И САДЕЊЕ! Можеме да садиме во текот на целата година, единствено што треба да направиме е убаво да полееме по садењето.

The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just the body, but the soul. – Alfred Austin

Ќе се сложиме дека конечно дојде време за најубавото пролетно будење, во кое ќе ги разбудиме и растенијата и насмевките на нашите лица. Зарем има поубаво чувство од тоа да си пиеме кафенце во нашиот зелен дом или градина.

А во меѓувреме уживајте во оваа галерија од пролетното будење во Плантопија

Услови за преземање на содржината
Објавите на nea.mk се оригинални содржини креирани од нашите автори. Забрането е преземање без согласност од nea.mk и без споделување на линк до нашата платформа.
Александра Ефтимовска
Александра Ефтимовска
Александра Ефтимовска е нашата дежурна билкарка. Таа толку ги сака растенијата и природата што одлучива да магистрира во областа заштита на природата, пред тоа станува шумски инженер и да работи пејсажна архитектура. Александра е и сопственичка „Плантопија“ - омилениот центар за растенија.
- реклама -

Must Read

Поврзани објави

Поврзани објави

Напишете коментар

Ова поле е задолжително!
Внесете го вашето вашето име!