Инспирирани од Пансионот: Отворениот брак на Ула и Коста

Некое време откако заврши и последната сезона на Преспав одлучивме да пишуваме за темите кои серијата храбро ги обработува. Една од нив е отворениот...

Маја готви од А до Ш: Р како ребро, Т како тага за Балашевиќ

Реброто ми е најслаткото од месо. Има и мрсничко и удинче и коска. Комплет како за мене. Мевцето од ребро ми е омилен дел...

Sверката нема да биде дел од продолжението на „Сексот и градот“

Ова може да биде добро или лошо? Ќе објаснаме малку подобро подолу. Најпрво кратка информација. Со цел 2021 да не пропадне целосно, HBO одлучија...

Фризури и бои на коса кои ќе ја обојат пролетта 2021

Oдамна не сме пишувале за нешта поврзани со нашата коса. За многумина фризурата е заштитен знак, за други начин да се изразат, секако има...

Како да се облечете за следниот онлајн состанок?

Доколку сте како нас, изминатава година имате помеѓу 100 и 100 000 онлајн средби, состаноци, конференции... Ако овој вид на работење има некоја предност,...

Маја готви од А до Ш: O како Омлет – Хамлет меѓу јајцата!

Денес омлет оти за друго немаше начин 😊

Ко ќе се добериш до стара, одлежана кавадаречка ракија а еден од омилените луѓе на светов има себап и почнуваш со  наздравје, наздравје и така повеќе часа, нема ништо да те оправи другиот ден како омлет. Ама за друго да зготвиш и не си нешто бајаги способен.

Омлет или пржено јајце е нешто што може да го направиш или да го расипиш на многу начини.

Основа на уткањето се неколку работи:

  1. Јајцата од фрижидер дирек во тава не! Топло-ладно нема.

Ќе ги извадите на собна температура едно 2 часа пред да го спремате омлетот или ставете ги во жешка вода 15 минути да се опуштат.

  1. Омлетот од тавче на ладна пајнца- Ќе се истуши како балон по нова година. – Стоплете ја пајнцата. Топло на топло, омлетот ќе е воздушест.
  2. Јајцата за омлет се маткаат со виљушка. Не треба да се изматкани како за пандишпан. Треба да се убаво измешани, да не се познаваат белки, ама не да се маткани со маталка или мискер.
  3. Се пржат на средно јак оган, не на температура на топење на железо и се пржат на путер или свинска маст. Фантастично нешто.

Одлично е да набавите јајца од слободно шетачки кокошки, има разлика во вкусот неспоредлива со купечкиве јајца.

Имавме ние обид за чување кокошка. Петра и Бобан ни ја донесоа поклон кога се преселивме на село. Мало, црно пиле- се викаше „Пилешко“! Со Ангел беа неразделни. Имаше и кокошарник со двор за да го штити од Тоби! Испадна дека Тоби е птичар и имаше сериозни нагони да го остај на место „Пилешко“.

„Пилешко“ заврши неславно… Некоја поголема птица го собра од сопствениот двор а нас ни останаа само неколку пердуви, мрежа за кокошки и кокошарник со капацитет за 2 кокошки и 1 петел. Ќе си купам нови коковчиња, да трчаат низ двор и да несат јајца кај комшиите 😊

Да се вратиме на омлетов!

Демек на диета сум и ајде да го пробам омлетов, еден залак. Ја изедов цела порција! Си офкав си јадев, си уживав во вкусот и заклучив дека ќе ослабам и ќе се откажам од јадење ко ќе роди врба грозје. Ама вежбам 😉

За овој омлет од сликава, ви треба:

  • 3 јајца
  • ½ зелена пиперка
  • Праз
  • Младо кромидче
  • Сув вргањ
  • Ротквица
  • Тавче што не лепи
  • Парче путер
  • 3 лажички вода
  • Сол

Подготовка:

Значи! Јајцата се на собна температура!

Ги скршив во подлабок сад, ги изматкав прописно, додаов 3 лажички вода. На 1 јајце, 1 лажица вода.

На шпорет ставив тавчето со парче путер да се згрее, путерот треба да почни да врие ама не и да загори. Постепено нека се загрева тавчето, не треба да е на висока температура.

На матените јајца им додаов прстофат крупна сол, праз по одокативна мерка и сув вргањ, ситно сецкан оставен 10 минути во масло.

Мешавината ја турив во тавчето и се бркавме. Пред да ја ставам мешавината да се зготви, врз тавчето ја ставам пајнцата во која што ќе го сервирам омлетот, да се стопли.

Топлата пајнца ја ставам во близина, омлетот е в тавче, се бркаме лево десно, убаво да се распореди на сите страни. Не траба цел да се преврти од двете страни и да се препечи, треба да се остави да се зготват јајцата постепено. Она „лигавото“ одозгора што многу луѓе го мразат, е тоа! Тоа треба да премине во мека, воздушеста структура. Ако имате бајаги вишок одозгора, вртете со тавчето да се распореди на сите страни.

Може да го свиткате на пола и така да го излизгате до пајнцата за сервирање или да го здиплите на три пати. Францускиот омлет е со диплење, па со желби за добро здравје и долг живот 😊 изгледа многу комплицирано некако ама и вака самоделско-аматерско диплење ќе заврши работа.

Одозгора пропрскав со свежа пиперка и младо кромидче, сечени на тенки ленти и ротквица.

Го изедов на 5 залаци, мљацкав и мумлав оти беше превкусно.

Тестерот го изеде омлетот и задоволно си легна да дремни. Капак на сé, имав тазе испечен леб и домашен јогурт.

Наздравје!

Конечно го склопив менито достапно за нарачка доколку нешто ви фати око. Ако ве интересира, пратете ми ваш маил на инстаграм во порака или испратете ми маил на 13.maja@gmail.com ќе ви пратам назад мени!

Сандра! Фала за дизајнот на менито! На остатокот добри луѓе им благодарам за довербата што ми ја дадоа и нарачаа од мене храна.

Имајте убав ден Недела и плус фантастична работна недела!

Услови за преземање на содржината
Објавите на nea.mk се оригинални содржини креирани од нашите автори. Забрането е преземање без согласност од nea.mk и без споделување на линк до нашата платформа.
Маја
Маја
Маја готви се од А до Ш. Маја одлучи да избега од градската џунгла и да се пресели во село. Таму има доволно простор и инспирација за готвење на највкусните јадења. За nea.mk Маја ќе подготвува „азбука на готвењето од А до Ш“, со предлози за домашни јадења.
- реклама -

Must Read

Инспирирани од Пансионот: Отворениот брак на Ула и Коста

Некое време откако заврши и последната сезона на Преспав одлучивме да пишуваме за темите кои серијата храбро ги обработува. Една од нив е отворениот...

Маја готви од А до Ш: Р како ребро, Т како тага за Балашевиќ

Реброто ми е најслаткото од месо. Има и мрсничко и удинче и коска. Комплет како за мене. Мевцето од ребро ми е омилен дел...

Sверката нема да биде дел од продолжението на „Сексот и градот“

Ова може да биде добро или лошо? Ќе објаснаме малку подобро подолу. Најпрво кратка информација. Со цел 2021 да не пропадне целосно, HBO одлучија...

Поврзани објави

Инспирирани од Пансионот: Отворениот брак на Ула и Коста

Некое време откако заврши и последната сезона на Преспав одлучивме да пишуваме за темите кои серијата храбро ги обработува. Една од нив е отворениот...

Маја готви од А до Ш: Р како ребро, Т како тага за Балашевиќ

Реброто ми е најслаткото од месо. Има и мрсничко и удинче и коска. Комплет како за мене. Мевцето од ребро ми е омилен дел...

Sверката нема да биде дел од продолжението на „Сексот и градот“

Ова може да биде добро или лошо? Ќе објаснаме малку подобро подолу. Најпрво кратка информација. Со цел 2021 да не пропадне целосно, HBO одлучија...

Фризури и бои на коса кои ќе ја обојат пролетта 2021

Oдамна не сме пишувале за нешта поврзани со нашата коса. За многумина фризурата е заштитен знак, за други начин да се изразат, секако има...

Поврзани објави

Инспирирани од Пансионот: Отворениот брак на Ула и Коста

Некое време откако заврши и последната сезона на Преспав одлучивме да пишуваме за темите кои серијата храбро ги обработува. Една од нив е отворениот...

Маја готви од А до Ш: Р како ребро, Т како тага за Балашевиќ

Реброто ми е најслаткото од месо. Има и мрсничко и удинче и коска. Комплет како за мене. Мевцето од ребро ми е омилен дел...

Sверката нема да биде дел од продолжението на „Сексот и градот“

Ова може да биде добро или лошо? Ќе објаснаме малку подобро подолу. Најпрво кратка информација. Со цел 2021 да не пропадне целосно, HBO одлучија...

Напишете коментар

Ова поле е задолжително!
Внесете го вашето вашето име!