Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Зошто носиме фармерки на 28 Април – ден за борба против сексуалното насилство

Секоја година на последна среда од месец април се обележува т.н. Denim Day чија цел е да придонесе во капањата за подигање на свесност...

Прашај пријателка: 3 девојки споделија како ја негуваат својата кожа

Често на социјални медиуми гледаме најразлични рутини за нега на кожа. Тие се во 2, 3, 5, 10... 1000 чекори. Од друга страна има...

Митови за исхраната #3: Готвењето ги уништува сите витамини

Често од застапниците на т.н. raw, сирова исхрана слушаме дека готвењето и термичката преработна на храната се лоши, односно дека ги уништуваат сите витамини. Точно е дека дел од витамините може да се уништат и дефинитивно треба да внесеме свежа храна во секојдневната исхрана. Сепак, не сите витамини и хранливи состојки се сензитивни на топлина, напротив некои стануваат и подостапни за нашето тело после термичка обработка.

Eден пример е ликопен кој е доминантен каротеноид во доматот, со големо антиоксидантно дејство. Термичката обработка ја менува структурата (изомеризација од транс-ликопен во цис-ликопен) на овој каротеноид во доматот и го прави полесно искористлив и подостопен за нашето тело. Глукозинолати со антиканцерогено дејство во зеленчукот кој припаѓа на родот Brassica (карфиол, прокељ, кељ, брокула…) се втор пример.  Брокулата подготвена на пареа содржи повеќе глукозинолати отколку сировата брокула.

Нашата препорака е секако да внесувате свежа храна, но и добро да се информирате пред слепо да прифатите некој тренд. Овошјето и зеленчукот во секоја форма се здрави и треба да ги внесувате што почесто. Исцедете си сок од калинка, јадете цитрусни овошја и јаболка, сварете брокула, и изедете домат (во шопска или во сос, секако е здрав). Сега е важно да имаме силен имунитет и секако да носиме маски, држиме дистанца и да внимаваме за себе и за своите најблиски.

Услови за преземање на содржината
Објавите на nea.mk се оригинални содржини креирани од нашите автори. Забрането е преземање без согласност од nea.mk и без споделување на линк до нашата платформа.
Деспина Костадинова
Деспина Костадинова
Деспина е дипломиран “инженер-технолог по прехранбена технологија”на Технолошко – металуршки факултет при универзитет “Св. Кирил и Методиј” во Скопје. Моментално мастер студент на Универзитетот ETH во Цирих, Швајцарија на програма: Food Science ( Major in Nutrition and Health). Кај nea.mk споделува интересни факти за исхраната и нејзината важност.
- реклама -

Must Read

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Поврзани објави

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Зошто носиме фармерки на 28 Април – ден за борба против сексуалното насилство

Секоја година на последна среда од месец април се обележува т.н. Denim Day чија цел е да придонесе во капањата за подигање на свесност...

Поврзани објави

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Напишете коментар

Ова поле е задолжително!
Внесете го вашето вашето име!