Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Зошто носиме фармерки на 28 Април – ден за борба против сексуалното насилство

Секоја година на последна среда од месец април се обележува т.н. Denim Day чија цел е да придонесе во капањата за подигање на свесност...

Прашај пријателка: 3 девојки споделија како ја негуваат својата кожа

Често на социјални медиуми гледаме најразлични рутини за нега на кожа. Тие се во 2, 3, 5, 10... 1000 чекори. Од друга страна има...

Митови за храната и пијалоците #1: Кафето е лошо за организмот

Во соработка со nea.mk разбиваме митови за исхраната. Целта е информирано да носиме одлуки за тоа што и колку внесуваме во телото.

Мит #1: Кафето е штетно за организмот

Многу често го слушаме ова, особено оние од нас што сакаат да пијат кафе. Сепак по се изгледа дека за тоа дали кафето е штетно или не, одлучуваат нашите гени. Кафето е извор на кофеин и висока конзумација често се поврзува со зголемен ризик за срцеви заболувања. Но според најновите истражувања генетиката игра голема улога во метаболизмот на кофеинот. Тој метаболизира главно во црниот дроб (од ензимот цитохром P450 1A2 (CYP1A2)).

Носители на генетски полиморфизам (CYP1A2*1F) се спори разградувачи на кафе, додека носители на варијантата генот CYP1A2*1F се брзи разградувачи на кафе. Според студија од Универзитетот во Торонто, асоцијација помеѓу конзумација на кафе и миoкарден инфаркт е пронајден само кај бавните разградувачи на кофеин (генетскиот полиморфизам CYP1A2*1F).

Негативниот ефект е забележан при внес на 4 или повеќе кафиња на ден. (1.64 пати поголема веројатност за МИ при конзумација на 4 или повеќе кафиња на ден споредено со помалку од едно кафе на ден). Останати студии насочуваат дека консумација на повеќе од 4 кафиња дневно може да биде корисно за брзите разградувачи на кафе. Така што не е вистина дека кафето е штетно за вас, но може да биде и така, зависно од вашите гени. Како и да е конзумирајте го кафето умерено и со голема чаша вода.

 

 

Услови за преземање на содржината
Објавите на nea.mk се оригинални содржини креирани од нашите автори. Забрането е преземање без согласност од nea.mk и без споделување на линк до нашата платформа.
Деспина Костадинова
Деспина Костадинова
Деспина е дипломиран “инженер-технолог по прехранбена технологија”на Технолошко – металуршки факултет при универзитет “Св. Кирил и Методиј” во Скопје. Моментално мастер студент на Универзитетот ETH во Цирих, Швајцарија на програма: Food Science ( Major in Nutrition and Health). Кај nea.mk споделува интересни факти за исхраната и нејзината важност.
- реклама -

Must Read

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Поврзани објави

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Зошто носиме фармерки на 28 Април – ден за борба против сексуалното насилство

Секоја година на последна среда од месец април се обележува т.н. Denim Day чија цел е да придонесе во капањата за подигање на свесност...

Поврзани објави

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Напишете коментар

Ова поле е задолжително!
Внесете го вашето вашето име!