Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Зошто носиме фармерки на 28 Април – ден за борба против сексуалното насилство

Секоја година на последна среда од месец април се обележува т.н. Denim Day чија цел е да придонесе во капањата за подигање на свесност...

Прашај пријателка: 3 девојки споделија како ја негуваат својата кожа

Често на социјални медиуми гледаме најразлични рутини за нега на кожа. Тие се во 2, 3, 5, 10... 1000 чекори. Од друга страна има...

#Мајаготви од А до Ш: Б како Баклава

Вдомена и присвоена кај нас од блискиот исток, Убавицата што спојува светови и генерации, нејзиното височество БАКЛАВА.

Околу името на ова најблаго благо има разни теории од каде потекнува, ако прошетаме да видиме од кој јазик е изведено името, може да се прошетаме од Монголија, Персија… па се до Отоманска Турција. Според ова, може да заклучиме дека хомосапиенсот каде и да живеел сакал да си касне благо попарено со шербетче.

Многу сакам баклава, поготово за Бајрам. Кај тетка Аниш сум јадела и баклава со ориз! Прекрасно нешто. Како баклава со сутлијаш. Фантастично.

Се работи за концепт на тантелеста структура од тенко тесто, исполнето со разни филови потопена во шербет-шеќерен сируп.

Варијациите на тема се различни: редена, диплена, мотана, со ф’стаци, ореви, лешници, маак, вишни, ориз, чоколадна и каква уште не. Крцкава, мискојни мириса, убавата баклава.

Ние овде, а и не само овде, баклавата ја јадеме и за среќа, и за утеха и за празник и на тажен ден. Денеска ќе ви ја претставам баклавата со ореви и лешници попарена со шербет.

 

За оваа баклава ви е потребно:  

½ кг тенки кори за баклава (има едно магично место на зелено пазарче во Скопје и таму ги има најтенките и совршени кори за баклава)

Финален производ, сликата не е совршена, ама вкусот е!

За Фил:

250 гр ореви

250 гр лешници

125 гр путер

20-30 мл млака вода

30/40 мл масло

За Шербет:

600 мл вода

600/800 гр шеќер

3-4 тркалца лимон

1 пакетче/10гр ванилин шеќер

Начин на подготовка:

Оревите и лешниците се потпекуваат во тавче (одделно). Откако ќе се потпечат, оревите треба да се сецкаат на ситно а лешниците да се сомелат на најситно. Прво печеш после сецкаш.

Во правоаголен или коцкаст плех-тавче од шпорет, се редат корите и тоа:

  • секоја кора се попрскува со масло а на секоја трета кора се става фил – мелените лешници и сецканите ореви.
  • откако ќе ги наредите корите и ќе го потрошите филот, со остар нож треба да ги исечите корите на коцки со дијагонален засек на секоја коцка поединечно. Види ФОТО:

После сечење имаме матење: Во путерот кој е на собна температура почнуваме да додаваме од млаката вода и го матиме. Може да се мати со миксер, а може и со жица за матење. Јас го матам со жица и си ја вадам цела нервоза, после сум како бајче.

Исечената баклава се премачкува со матениот путер и се става во загреана рерна на 220° C 15 до 20 минути, додека не добие златно – кафеава боја.

Се остава да се излади малку.

Во тенџере се вари шербетот – Вода+шеќер+ванилин шеќер+ парчиња лимон. Треба да врие 7-8 минути. 600гр шеќер за потечен шербет, 800 гр за погуст – по избор.

После вриење се остава малку да се излади.

Шербетот се става на баклавата по принцип – топло на топло или ладно на ладно.

Оваа баклава се „попарува“ по принципот топло – топло. Топол шербет на топла баклава. Откако ќе се „попари“ се става во рерна на 50° C 2 часа. Потоа се вади од рерна се остава да се излади и се јади со усул.

Баклавата со ореви и лешници попарена со шербет, попарена како мене после смртта на тетка ми, ја именувам како баклава-ЦЕ (по петтолинието ДО). Никогаш не сум готвела нешто со толку тага и толку посветеност во исто време како баклавава за поменот на тетка ми.

Сецкај, маткај, реди и плачи.

Услови за преземање на содржината
Објавите на nea.mk се оригинални содржини креирани од нашите автори. Забрането е преземање без согласност од nea.mk и без споделување на линк до нашата платформа.
Маја
Маја
Маја готви се од А до Ш. Маја одлучи да избега од градската џунгла и да се пресели во село. Таму има доволно простор и инспирација за готвење на највкусните јадења. За nea.mk Маја ќе подготвува „азбука на готвењето од А до Ш“, со предлози за домашни јадења.
- реклама -

Must Read

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Поврзани објави

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Зошто носиме фармерки на 28 Април – ден за борба против сексуалното насилство

Секоја година на последна среда од месец април се обележува т.н. Denim Day чија цел е да придонесе во капањата за подигање на свесност...

Поврзани објави

Ресторан „Lоve“: Од ова лето во Скопје ќе уживаме под магично ѕвездено небо!

Ова лето во Скопје, започнува Вашата и наша вкусна приказна наречена „Løve“ (Лав). Тимот на веќе добро познатиот – Аlikas Wedding Center отвора нов...

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина.

Славиме 10 успешни години на македонскиот пазар и целиме кон уште посветла заедничка иднина. Успешната приказна на брендот Халкбанк АД Скопје, која започна на...

Маја готви од А до Ш: Ч како чорбица во три бои

Стигнати сме до чудни букви, буквата Ч е денес на ред. Ч- ЧУДО! Така беше на бушава азбука! Кај мене е Ч- Чораба –...

Напишете коментар

Ова поле е задолжително!
Внесете го вашето вашето име!